dimarts, 3 de juny del 2014

El coneixement segons els primers filòsofs.

Ja que dedico aquest bloc al coneixement no podia deixar de banda fer un post sobre el pas del mite al logos, el primer coneixement, al llarg de l'assignatura, hem estudiat al pas del paradigma lineal al paradigma hipertextual. Però en certa manera penso que a la xarxa, dintre de l'hipertext s'hi poden trobar i analitzar grans informacions sobre aquests inicis del coneixement, del coneixement racional dels éssers humans. 
 Per entendre aquest fet cal adreçar-nos al naixement de la filosofia, a la Grècia del segle VI aC quan els primers "filòsofs" van abandonar l'estudi de la mitologia com a explicació dels fets per buscar el per que de les coses en el pensament, per tant significa el naixement d'aquesta ciència.  
Els Mites són narracions simbòliques els quals intenten oferir les respostes a les preguntes que és fa la humanitat al llarg de la vida i recorren a éssers sobrenaturals i màgics per tal de donar aquestes respostes. Es tracta de narracions de caràcter sagrat els quals són considerats com "història verdadera". D'aquesta manera, i partint d'aquesta narracions, els humans donaven sentit al per què de la història, i quan hem referesc als humanes, hem referesc a qualsevol civilització, ja que existia en totes, i a l'actualitat, encera, a llocs com Àfrica i el sector de d'amazones, posseeixen aquest tipus de creences.
El pensament racional "logos" (raó pura) s'oposa a la creença mitològica, rebutja allò sobrenatural i especifica que els aspectes de la realitat poden ser explicats a partir de causes cognitives. Especificant amb la filosofia grega "es basa en la convicció de què la realitat té n ordre racional que la nostra raó és capaç de comprendre.
Podem veure un exemple en aquest enllaç, extret de les noves tecnologies i d'una pàgina que també és pot anomenar xarxa social, a part del seu funcionament divulgant en altres àmbits.
Ara bé, aquest exemple és un treball realitzat per escolars on de forma visual i sonora expliquen aquesta temàtica, el pas al coneixement racional, a l'explicació del per què de les coses de forma lògica i no pas donant una explicació a través d'objectes sobrenaturals. És molt important reflexionar per nosaltres mateixos, a través del nostre coneixement del per que d'allò que ens passa al dia a dia.
Si anem més enllà de les creences o el per que del cosmos, basta preguntar-nos, per que del comportament diferenciat entre dos gats si els dos han estat educats dintre del mateix àmbit familiar, respostes com aquestes les trobem més enllà dels mites o les religions, ho busquem dintre del nostre coneixement, del que aprenem dia a dia. Es tan senzill com explicar que un és més vell que l'altre, un és va educar sol i l'altre ja eren dos o simplement, per què han trobat els seus "amos" en un moment diferent.
Buscar el per què de les coses en els nostres coneixements va donar pas a un gran canvi en la societat i en els individus, aprenien a pensar per ells i no donar relació de tot als éssers sobrenaturals.   


   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada